Consultații
(+373) 76780348
Coşul meu este gol

Recomandări pentru montarea gresiei și faianței

Stimați Clienți, vă mulțumim că ați ales gresia și faianța din colecțiile prezente în sortimentului nostru. Procurând gresie și faianță în rețeaua noastră comercială, vă este garantată calitatea produselor, care corespund cerințelor și standardelor pieței locale și celei mondiale. Toate produsele comercializate sunt certificate în urma testării nivelului calităţii. Cu toate acestea, nerespectarea anumitor reguli de montare pot genera un rezultat care nu va fi pe potriva așteptărilor Dvs. De aceea vă aducem la cunoştinţă o informație utilă, care are drept scop să vă ajute să rămâneți în final satisfăcuți de rezultatul obţinut.

La montarea gresiei și faianței luați în considerare următoarele reguli.

În primul rând, trebuie să ţinem cont de faptul că componentul de bază  în producerea teracotei este argila și că, în procesul de prelucrare termică, ea se poate deforma. În mod inevitabil, aceasta devine ușor curbată, curbura însă e nesemnificativă şi este imperceptibilă cu ochiul liber. Totuşi, în cazul în care veți respecta regulile enumerate mai jos, veți obţine  o suprafață (pardoseala sau pereții), amenajată perfect.

La montarea gresiei și faianței cu dimensiuni mai mari de 45x45 cm se recomandă de folosit sistemul de nivelare special (de exemplu, penele). În caz contrar, dacă nu veți utiliza acest sistem de nivelare, nu veţi obţine o suprafaţă plană.

Orice teracotă pătrată ca formă are direcția sa de montare. Chiar dacă gresia/faianța este lipsită de orice textură și ornament, aceasta trebuie montată strict într-o direcție. Direcția de reper poate fi indicată atât printr-o săgeată pe partea verso a plăcii, cât şi îndreptată în sensul inscripțiilor sau ornamentelor de pe partea opusă a plăcii. În cazul în care nu veți respecta acest principiu, s-ar putea ca în locul de joncţiune dintre plăci să se formeze denivelări.

Pentru gresia de pardoseală de formă dreptunghiulară (cu laturi de dimensiuni diferite, spre exemplu, cea care este o imitație a lemnului), există cerinţe suplimentare. Este necesar să respectați şi să urmăriţi ca devierea plăcilor una în raport cu alta să nu fie mai mare de 20% din lungimea totală. De exemplu, dacă ați procurat gresie cu dimensiunile 20x60 cm, atunci devierea de la o unitate la alta trebuie să constituie maxim 12 cm. Cu alte cuvinte, este interzis să montați gresia de formă dreptunghiulară după principiul unui perete zidit din cărămidă. Încă un criteriu important pentru acest tip de gresie - rosturile dintre plăci. Acestea nu trebuie să fie mai mici de 3 mm. Această cerință este dictată de  specificul plăcilor dreptunghiulare, care se supun deformării mai ușor decât cele de formă pătrată. Altfel spus, gresia de pardoseală este prelucrată la o temperatură mai înaltă decât faianţa, ceea ce provoacă o deformare nesemnificativă. Din acest motiv, procurând gresia de pardoseală de formă dreptunghiulară, în mod evitabil, o să vă confrunați cu o uşoară asimetrie orizontală. Însă, dacă veți respecta toate regulile indicate anterior, puteţi evita această asimetrie și puteţi obține un rezultat perfect.

Indiferent de faptul ce s-a aplicat pe suprafaţă, gresie sau faianţă, importantă este şi tencuirea rosturilor cu chit. Chitul de rosturi se alege individual, în dependență de suprafața pe care se aplică și de lăţimea rosturilor. Nu se recomandă ca lăţimea rosturilor să fie mai mică de 1,5 mm, mai ales dacă luăm în calcul şi faptul, că regiunea unde ne aflăm este una seismică şi există probabilitatea de  formare a  fisurilor.

La fel şi lipsa chitului în rosturile dintre plăci poate  duce la formarea ciupercii și a mucegaiului  la baza teracotei, ceea ce poate provoca ulterior apariția petelor pe suprafaţă.

La procurarea gresiei/faianței e important să alegeți corect amestecul de adeziv. Amestecul de adeziv se procură conform caracteristicilor și ţinând cont de suprafața pentru care va fi folosită teracota. Un amestec adeziv procurat incorect şi necorespunzător ar putea genera riscul de dezlipire a plăcilor, apariţia  fisurilor şi a altor defecte. 

Caracteristicile tehnice reprezintă un criteriu important căruia trebuie să-i acordați maximă atenție, deoarece fiecare colecție de gresie/faianță are destinația sa. Unele dintre colecții au restricţii de utilizare în localuri publice, în stradă, pe fațadele clădirilor etc. Vă sugerăm să vă consultați cu specialiștii noștri, în sala de vînzări, care vă vor informa despre destinația colecțiilor de gresie și faianță.

Pentru plăcile neglazurate (tip Full Body) lustruite sau semilustruite, din piatră naturală (de regulă marcate ”Poler”, ”Lappato” etc.), este necesar de utilizat impregnat. Această soluție protejează suprafața plăcilor de murdărie. Spre deosebire de alte tipuri de gresie, stratul protector al celor Full body Poler sau Full body Lappato este şters în procesul de producere, iar după montare necesită, în mod obligatoriu, să fie restabilit cu ajutorul impregnatului. Dacă suprafața acestor plăci din piatră naturală nu va fi prelucrată corespunzător cu impregnat, aceasta din urmă va absorbi toată murdăria de pe ea.

În raport cu toată gresia/faianţa se aplică tonul. Cu alte cuvinte, la producerea gresiei și faianței din aceeași colecție, dar din loturi diferite, poate fi diferit tonul. Acest fapt este legat strict de tehnologia de producere şi nu constituie un defect. Pe ambalaj este indicat tonul gresiei/faianţei şi toate plăcile din cutie corespund tonului indicat. Vă recomandăm să păstraţi ambalajul de la gresia/faianța procurată pentru ca pe viitor să cunoașteți detaliile despre tonul și calibrul ei.

Pentru toate plăcile din argilă se aplică și un anumit calibru. Calibrul reprezintă devierea de la dimensiunile reale ale plăcii faţă de cele indicate pe ambalaj. În loturi diferite, produse din aceeaşi colecţie, dimensiunile reale ale plăcilor în raport cu cele indicate pe cutie  pot devia cu maxim 5 mm. Dar dacă procuraţi gresia/faianța toată din acelaşi lot, este garantat că plăcile sunt identice după dimensiuni. Calibrul plăcilor este indicat pe cutie de către producător.

La primirea mărfurilor de la depozit trebuie să respectați următoarele reguli:

Gresia și faianța este un produs fragil. La primirea acestuia de la depozitul companiei, verificaţi integritatea, cantitatea  şi excludeţi deteriorările mecanice. După recepţionarea produsului, pretențiile ce vizează integritatea şi cantitatea nu vor fi acceptate spre examinare. În cazul în care la primire se vor depista plăci defecte, acestea vor fi schimbate.

Pretenţiile  ce vizează tonul sau calibrul  gresiei/faianței deja montate sau  care prezintă urme de demontare nu se vor accepta spre examinare. Din acest motiv, Vă rugăm, să vă asiguraţi înainte de aplicare că plăcile procurate sunt identice.

Returnarea produselor: Conform legislaţiei RM gresia și faianţa este inclusă în grupul produselor care nu pot fi returnate sau schimbate. Acţionând în baza prevederilor legale, compania noastră își rezervă dreptul de a refuza să accepte spre returnare gresia/faianța. Însă, pentru că apreciem clienţii nostrii, suntem gata să examinăm individual cererile, în care se va solicita spre returnare gresia/faianţa doar în cutii sigilate.